[O1] Problem z wentylacją

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Okobar
    Classic
    • 2010
    • 11

wofek TUTAJ masz trochę fotek jak to wygląda.

A co do modułu komfortu w OI to chyba do jakiegoś rocznika był w drzwiach kierowcy, a potem już wewnątrz auta.
  • Markotov
    Classic
    • 2009
    • 10

Otóż ostatnio zauważyłem, że moja wentylacja niezależnie od włączonej klimy i ustawienia czy zimne czy ciepłe powietrze nie dmucha w ogóle od 0-3 a na 4 biegu włącza się jak zwykle, czyli na maxa...miał już może ktoś taki problem? Z czego to może wynikać? Wykluczam bezpieczniki, bo raczej w całości by nie działa. Są jakieś układy wpływające tylko na te niższe poziomy dmuchania?

Komentarz

• jelinskiartur
      Rider
      S_OCP Member
      • 2008
      • 296
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zazwyczaj przy takich objawach winny jest rezystor dmuchawy/rezystor do zmiany prędkości obrotowej dmuchawy/ . 8) W O1 powinien być pod schowkiem pasażera ,zabudowany na dmuchawie.Niestety nie wiem dokładnie w którym miejscu. ops:
      Bóg stworzył kobietę-piwo to wynagrodzenie za tą pomyłkę.
      Skoda Octavia Combi 2001 AGR
      Skoda Superb 2004 AWX
      Skoda Octavia Combi RS 2010 CCZA

Komentarz

• palak1
        Classic
        • 2009
        • 11

Miałem podobny problem w poprzednim aucie-SEACIE CORDOBA. Problem było pokrętło dmuchawy, a w zasadzie elementy stykowe, które pod wpływem przesuwu pokrętła wycierają się powodując słaby styk pomiędzy nimi, śniedzenie styków i w końcy brak połączenia.
        Po wymontowaniu panelu sterowania wentylacją próbowałem reanimować smarując pastą miedzianą styki, podginając je, ale dawało to tylko efekty krótkotrwałe i w końcu wymieniłem cały panel (był akurat nałomie tylko z golfa III ale pasował).
        Warto zajrzeć też do rezystora dmuchawy, może tam jest brak styku, przegrzana wtyka połączeniowa.
        Najważniejsze, że dmuchawa działa, a to jest najdroższa część do wymiany ze wszystkich co opisałem i zawsze to jednak dmucha na szyby

Komentarz

• pablo_doctor
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 791

jelinskiartur ma racje na 99,89 % to ten element, znajduje sie tak jak opisal na plastykowym elemencie razem silnikiem - aluminiowy klocek
          pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• Markotov
            Classic
            • 2009
            • 10

okazało się, że to był bezpiecznik termiczny przy rezystorze ciężko przylutować, ale się dało. Całkowity koszt naprawy = 2.5 zł (bezpiecznik) + trochę swojego czasu. Dzięki

Komentarz

• bobasek
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 326

Zamieszczone przez Markotov
              ciężko przylutować
              fabrycznie te połaczenia są zgrzewane lub zaciskane - jak myślisz dlaczego?

bo miękki lut się w tym miejscu nie sprawdza - jest duż szansa że puści
              wg mnie te połączenia lepiej zrobić płaskoszczypami zaciskając druciki z sobą
              5,5l/100

Komentarz

• laurin
                Rider
                • 2009
                • 727

Koledzy a jak przy klimatroniku czasami ginie nawiew - buczy i dmucha ledwo ledwo? Zdarza mi się to rzadko ale zdarza - muszę wtedy postukać w schowek pod spodem albo pobawić się nawiewem - włączyć wyłączyć, albo klimę załączyć i wtedy zaczyna działać.
                Wyjąłem wiatrak i jedna szczotka jest marna (bardzo mało jej zostało). Gdzie można kupić taką szczotkę ???
                Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...